Parijs Paradijs, ook voor als je op zoek bent naar een appartement of een hotel in Parijs

woensdag 27 juni 2007

Kassières van de Eiffeltoren staken ongeveer een miljoen in eigen zak

Jarenlang hoefde je geen professionele hacker te zijn om het entreebewijzensysteem van de Eiffeltoren te kraken. Voor het kassapersoneel van een van 's werelds meest bezochte monumenten was het een kwestie van eventjes de printer uit- en aanzetten en de verkoop van toegangskaartjes werden niet langer geregistreerd.

Een gezin met drie kinderen, dat een weekendje Parijs wilde bekronen bovenop de 118 jaar oude toren, leverde zo vijftig euro op die in de zak verdween van de caissières.

Ginette, Josette, Marguerite, Edith, Eloïsa en tien andere kassamedewerkers, merendeels keurige dames van een zekere leeftijd, verkochten op die manier tussen 1996 en 2002 vermoedelijk 112.000 illegale tickets.

De opbrengst van bijna een miljoen euro werd een aanvulling op hun salaris.

Ruim vijf jaar geleden vielen ze door de mand. De exploitant van de Eiffeltoren ontving een anonieme brief van een oud-medewerker, die de illegale praktijken aan het licht bracht.

De directie schakelde justitie in en kon nagaan bij welke kassa's gefraudeerd werd.

Aanvankelijk bekenden de betrokken caissières gedeeltelijk, maar later kwamen ze daar weer op terug. De rechter was echter niet onder de indruk. Waarom hadden sommigen jarenlang geen cent bij de bank hoeven opnemen? En waar kwamen de hoge bedragen vandaan die anderen van tijd tot tijd op hun rekening stortten? Waren dat 'fooien', zoals ze zeiden? Bovendien verkochten de betrokken personeelsleden aanzienlijk minder entreebewijzen dan hun collega's.

De rechter veroordeelde het vijftiental eind vorige week wegens oplichting. Ze kregen voorwaardelijke gevangenisstraffen van één tot drie maanden en boetes tot twintigduizend euro.

Daarbij moeten ze het geld dat ze tussen 2000 en 2002 stalen met rente terugbetalen, in totaal ruim 700.000 euro. Voor de fanatiekste fraudeur komt dat neer op ruim een ton.

De rechter hield bij de uitspraak rekening met hun representatieve functie: de twaalf dames en drie heren werden geacht een goede indruk achter te laten van Frankrijk bij de vele duizenden toeristen die een kaartje kwamen kopen.

Jaarlijks krijgt de ijzeren constructie van Gustav Eiffel bezoek van bijna zeven miljoen nieuwsgierigen.

Aanvankelijk zou de toren twintig jaar na de bouw (ter ere van de wereldtentoonstelling) worden afgebroken, maar het destijds hoogste bouwwerk ter wereld overleefde, bleek later ook handig als zendmast en werd uiteindelijk het belangrijkste en bekendste symbool van Frankrijk.


Zo'n 112.000 toeristen gingen de afgelopen jaren 'zwart' naar de top van de Eiffeltoren.
foto Olivier Hoslet/ EPA

door Olivier van Beemen, zie ook http://www.parijsblog.nl

Geen opmerkingen: