Parijs Paradijs, ook voor als je op zoek bent naar een appartement of een hotel in Parijs

dinsdag 4 september 2007

‘Muse Verte’ & Parijs

In het Louvre de kunstwerken van Manet, Baudelaire, Verlaine en Maupassant, bekijken heeft nu een hele andere lading gekregen. Deze grote namen blijken een inspiratiebron met elkaar gemeen te hebben... ‘La Fée Verte’ (groene fee) ook wel de ‘Muse Verte’ genoemd. De wat?! Het is een door bovenstaande kunstenaars gebruikt koosnaampje voor het mysterieuse groene drankje Absint. Het zou zeer verslavend, hallucinerend en geestverruimend zijn.

De enige echte Vincent van Gogh zou een fervent drinker geweest zijn. Of wat dacht je van Picasso... Pablo lustte er ook wel een paar tijdens de periode dat hij in Parijs gewoond heeft.

Absint dankt zijn mysterieuse en donkere imago aan de effecten die het zou hebben. Maar er is veel onderzoek geweest en dit wees uit dat niet alle toegeschreven effecten waar zijn. Vroeger werd er nog kopersulfaat in Absint gebruikt om de groene kleur beter te doen uitkomen en dit zou door een hoge dosis hallucinaties kunnen veroorzaakt. Dit is vandaag de dag niet meer het geval.

Rond het jaar 1860 was zo populair geworden in de meeste cafés en cabarets dat 17:00 l’heurre verte genoemd werd (het groene uurtje). Maar het bleef vooral het geliefde drankje door de rijke en de exentrieke kunstenaars. Rond 1890 werd Absinthe een stuk goedkoper. Absinthe werd al gauw hét drankje van Frankrijk, zozeer dat de Fransen in 1910, 36 miljoen liter per jaar dronken. Vanwege de doordringende geur zou het door heel Parijs ruiken naar Absint.

Aangezien Absint zo’n grote rol heeft gespeeld in het leven in Parijs in de negentiende eeuw, verdient het Paris Absinthe Museum een bezoekje. Probeer dan eens een glaasje en probeer je in te denken dat de grote kunstenaar een paar stappen verder in het beroemde Moulin Rouge vroeger hetzelfde dronken! Natuurlijk is het handig om dan daarna niet te ver naar je appartement in Parijs te moeten lopen. Gelukkig zijn er mooie appartementen op kruipafstand ;-).

De mythe over het feit dat Absint mysterieus, verslavend en hallucinerend zou zijn wordt nog steeds in de media gebruikt. Doordat de drank wordt genoemd in kunst, films, videos, muziek en literatuur maakt dat het zijn imago als geestverruimend nog steeds heeft. Maar maak je geen zorgen en drink gerust een glaasje!

1 opmerking:

Anoniem zei

Estoy muy orgulloso de ti que estas escribiendo posts en mi blog favorito de Paris. Espero cada dia algo nuevo e interesante. Todavia mejor, trata de hacer 2 posts cada dia, como Stephan esta haciendo tambien. Pues, es todo para ahora, que sigues bien!