Parijs Paradijs, ook voor als je op zoek bent naar een appartement of een hotel in Parijs

maandag 11 juni 2007

Parijs alternatief

Natuurlijk, het kan zijn dat je een gruwelijke hekel aan de drukte en de chaos van een (wereld) stad hebt. Maar anders is er eigenlijk geen reden om niet eens naar Parijs te gaan.

Eiffeltoren, Champs Elysees, het Louvre, het zijn de bekende publiekstrekkers, maar daarnaast biedt de Parijs nog zo veel meer.

Wie een mooi uitzicht op de Eiffeltoren en de rest van Parijs wil hebben, kan terecht op de 209 meter hoge (maar volgens velen oerlelijke) Montparnasse Toren. Andere mooie uitzichtspunten zijn de daken van de warenhuizen Lafayette en Samaritaine.

Een beetje in de sfeer van deze site: misschien wel de beroemdste openbare toiletten ter wereld zijn ondergronds te vinden bij het Place de la Madeleine: ze dateren uit 1905 en zijn geheel in art-nouveau stijl. Ter geruststelling: je kunt er gewoon op zitten.

Wat trouwens te denken van een heus rioleringsmuseum? Riolering te gewoontjes? Schedels en botten van mensen zijn te zien in Les Catacombes, de ondergrondse begraafplaatsen uit de achttiende eeuw. In een deel er van is een museum met menselijke overblijfselen ingericht (adres: 1, place Denfert-Rochereau, veertiende arrondissement). Wie dat niet luguber genoeg is,

Wie kan illegaal de rest van de catacomben verkennen. rust zoekt, kan ook op een gewone begraafplaats terecht. Op de 900 jaar oude begraafplaats van Père-Lachaise vonden onder meer dokter Guillotin (de uitvinder van de guillotine), Oscar Wilde, Edith Piaff, baron Hausmann, Jim Morisson en Frédéric Chopin hun laatste rustplaats. De begraafplaats telt talloze bijzondere monumenten. Vogelspotters en verliefde paartjes komen er graag. Vanaf Père-Lachaise is er bovendien een prachtig uitzicht over de stad. De uitgestrekte grafakker is zo groot dat het raadzaam is bij de ingang of de bloemenshops een plattegrond te bemachtigen.

Nog zo'n plek voor verliefde paartjes en anderen met vreedzame bedoelingen: het Parc des Buttes-Chaumont in het negentiende arrondissement. Op het meer in het door Haussman ontworpen park vaart men met bootjes. Op een klif staat een soort tempeltje, van waaruit men een prachtig uitzicht heeft.

Wie Parijs wil verkennen, doet dat ongetwijfeld het best met metro en benenwagen. Voor de metro is een weekkaart (carte orange) al snel goedkoper dan losse ritjes. Maar let op: de weekkaart is geldig van maandag tot en met zondag, ook als je hem pas op vrijdag koopt!

Met de benenwagen is de Promenade Plantee, over het Viaduc des Arts, een bijzondere ervaring, die in weinig toeristengidsen voorkomt. Deze wandeling (vanuit de buurt van de Bastille langs de Avenue Daumesnil de stad uit) voert je letterlijk langs de daken van Parijs en biedt zo een ongewone blik op de stad. Let bij de Avenue Daumesnil onder meer op de veertien replica's van Michelango's Stervende Slaaf.

Parijs verkennen kan ook op zijn Amsterdams: per rondvaartboot. Hier heten ze bateaux-mouches. Ettelijke rederijen bevaren de Seine en het kanaal van Saint-Martin. Dat kanaal loopt deels door een tunnel, maar voert ook langs een aantal monumenten.

Uitgaan kan in Parijs bijna overal. Echt goedkoop is het nergens. Wie opdringerige pushers van eettentjes voor lief neemt, kan in het Quartier Latin (tussen Boulevard Saint-Michel, Boulevard Saint-Germain en de Petit Pont over de Seine) voor een redelijk bedrag de buik vol eten.

Bij uitgaan in Parijs horen natuurlijk de cabarets. Bekend zijn de clubs met de schaars geklede danseressen, zoals de Moulin Rouge en de Folies Bergeres. Veel authentieker is Au Lapin Agile, waar zangers het Franse chanson in ere houden. Een eeuw geleden was het bovendien een verzamelplaats van kunstenaars, onder wie Picasso, Modigliani en Apollinaire.

Hotels in Parijs zijn er te over. Kamperen daarentegen is een stuk lastiger. Dat kan alleen in het Bois de Boulogne. De camping daar is echter niet echt schoon. Overdag moet het in het Bois de Boulogne - met een beroemd rosarium en dierenpark (beren, apen en vogels) annex speeltuin Jardin d'Acclimatation - goed toeven zijn. 's Avonds en 's nachts is het echter een onveilig gebied, waar travestieten en transseksuelen in de prostitutie werken. Taxichauffeurs brengen je 's nachts liever niet naar het Bois de Boulognes.

Parijs heeft alles, op één ding na. Het grootste reuzenrad van Europa is in januari 2002 afgebroken op last van de gemeente Parijs. De vergunning van de eigenaar voor La Grande Roue was verlopen.

Voor het orginele artikel zie hier!


Foto van a friendly Parisian Eric

Geen opmerkingen: