Parijs Paradijs, ook voor als je op zoek bent naar een appartement of een hotel in Parijs

dinsdag 5 juni 2007

Het verbrande schilderij...

Pablo Ruiz Picasso (25 Oktober 1881 - 8 April 1973) was een Spaanse schilder en beeldenaar. Zijn volledige naam was Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Clito Ruiz y Picasso. Als één van de meest bekende schilders in de 20ste eeuw, is hij het meest beroemd geworden – met als mede-stichter Georges Braque – door het cubisme.

Pablo Picasso werd geboren in Málaga, Spanje, en was het eerste kind van José Ruiz y Blasco en María Picasso y Lopez. De vader van Picasso was Jose Ruíz, een schilder die als specialiteit de natuurlijke weergave van vogels had en die voor het grootste deel van zijn leven ook een professor van kunst bij de School van Ambachten en een curator van een lokaal museum was. Al jong toonde Picasso een hartstocht en talent voor het tekenen en zijn eerste woordje, volgens zijn moeder, was "piz," hetgeen een verkorte versie is van lápiz, het Spaanse woord voor pencil. Het was zijn vader die Picasso zijn eerste formele academische kunstopleiding gaf, vooral in de portretkunst en olieschilderen. Hoewel Picasso door zijn kinderjaren heen vele kunstacademies bijwoonde (die vaak onderwezen werden door zijn vader), maakte hij nooit zijn studie aan de universiteit af (Academie van Kunsten in Madrid) waar hij al na minder dan een jaar ophield.

Na het studeren van kunst in Madrid, maakte hij zijn eerste reis naar Parijs in 1900, de kunsthoofdstad van Europa. In Parijs leefde hij samen met Max Jacob (journalist en dichter), die hem hielp het Frans te leren. Max sliep s’nachts en Picasso sliep overdag aangezien hij bij nacht werkte. Het waren tijden van grote armoede en wanhoop. Veel van zijn werk moest worden gebrand om de kleine ruimte warm te houden.


Busto Femenino


Geen opmerkingen: