Parijs Paradijs, ook voor als je op zoek bent naar een appartement of een hotel in Parijs

donderdag 21 juni 2007

Op weg naar Parijs: we passeren Lille, Nord-Pas-de-Calais, Picardië

Nord/Pas-de-Calais en Picardië zijn streken waar Hollanders vooral heel snel doorheen rijden, op weg naar het warme zuiden. Op die manier missen ze wat: de verrassende stad Lille zijn ze al voorbij. De stad afficheert zichzelf als een moderne wereldstad, maar kent ook een rijk verleden.

Zo is de citadel van Lille een van de beter bewaarde voorbeelden van zeventiende-eeuwse, militaire bouwkunst. De voormalige effectenbeurs met zijn arcades herinnert aan de Spaanse overheersing. Markant is het 'slechts' 70 jaar oude stadhuis met zijn 106 meter hoge toren. Vanaf die hoogte werden de mannen van de stad indien nodig te wapen geroepen.

Mede dankzij zijn TGV-station beleeft Lille tegenwoordig een nieuwe bloeitijd. Die komt onder meer tot uiting in de oude wijk Wazemmes, twintig jaar geleden nog volslagen verpauperd, die nu broederlijk gedeeld wordt door allochtonen en rijken. In 2004 was deze wijk het hart van Lille als culturele hoofdstad van Europa, een manifestatie die overigens ook nu nog met allerlei evenementen voortgezet wordt. Nog afgezien daarvan is de markt van Wazemmes elke zondagochtend een enorme publiekstrekker.

Een groot deel van het oude Calais is in de Tweede wereldoorlog verwoest. De toren van Guet staat er echter nog, net als de kerk van Onze Lieve Vrouwe (Notre Dame), de enige kerk in Tudorstijl op het vasteland van Europa. Bouwde bouwheer Vauban in Lille de Citadel, in Calais bouwde hij drie forten. Nog meer oorlogsherinneringen: bij Saint-Omer hadden de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog een lanceerbasis voor V2-raketten. Onder de naam La Coupole is dat nu een uitgebreid museum over deze oorlog. Nog zo'n basis is te vinden in de enorme bunker van Eperlecques.

Strand is er in deze regio natuurlijk volop. Le Touquet staat zelfs bekend als Paris-Plage, het strand van Parijs.


De nacht is gevallen over Lille, maar Lille is niet gevallen over de nacht

Geen opmerkingen: