Parijs Paradijs, ook voor als je op zoek bent naar een appartement of een hotel in Parijs

donderdag 19 juli 2007

Accommodatie in de buurt van het Louvre, Parijs

Als je in je leven één museum bezoekt, dan moet dat het Louvre museum zijn. Het Louvre is het meest bekende museum ter wereld en een bezoek aan Parijs is niet compleet zonder bezoek aan dit prachtige museum. Accommodatie in buurt van het Louvre kan gevonden in één van de vele vakantie appartementen in Parijs.

Het meesterwerk van Da Vinci, de Mona Lisa, is uiteraard trekpleister nummer 1, maar er valt veel meer te zien in dit voormalige paleis.

Het Louvre, een van de rijkste musea ter wereld, bestaat al meer dan 800 jaar en is het symbool van de Franse veranderingen door de eeuwen heen. Belangrijke heersers lieten hun merk achter door belangrijke gedeeltes van het gebouw te laten afbreken of te laten aanbouwen. Verder zorgden deze heersers ervoor dat er schitterende kunstwerken in het bezit kwamen.

Het gebouw is zeer waarschijnlijk ontstaan in 1190, het was toentertijd een fort. Uit recentelijk onderzoek is gebleken dat er zelfs in de 5de eeuw al sprake was van een gebouw op de huidige locatie. Het fort beschermde niet alleen de stad Parijs tegen invallen vanuit het westen maar ook tegen invallen van het Franse volk vanuit het oosten.

Het fort was zeer groot en diende onder andere als gevangenis en als wapenopslagplaats. In de kamers werden schitterende kunstvoorwerpen waaronder de koninklijke schatten bewaard.

Omstreeks 1400 werd het Louvre een koninklijke residentie waar staatsbanketten, toernooien en koninklijke aangelegenheden werden gehouden. Het was in deze periode dat de schitterende tuinen werden aangelegd en de kooien voor de tropische vogels en wilde dieren werden geplaatst.

Het Louvre verloor zijn militaire belang toen een groep handelaren de macht greep en de stadsmuren verlegde naar buiten het Louvre. In die periode werd het de parttime residentie voor de koning maar werd het ook nog gebruikt als wapenopslagplaats en als gevangenis. Charles V liet in die periode vele architecten, bouwers, kunstenaars en decorateurs los op het Louvre. Zij moesten er iets schitterends van maken.

In 1415 werd Frankrijk veroverd door de Engelsen die vervolgens het Louvre plunderden. Zo is de situatie ontstaan dat enkele originele Louvre schatten nu in het bezit van andere Europese musea. Het Louvre werd toen jarenlang aan haar lot over gelaten. Het werd een ruïne.

In 1527 werden de resten tegen de grond gegooid door Francis I. De sloop duurde maar liefst 4 maanden. De gedachte ging toen op dat de nieuwe koninklijke residentie geen macht meer moest uitstralen maar weelde.

Zodoende geschiedde en in 1546 begon men met de bouw van het Louvre zoals men het vandaag de dag nog steeds kan zien. Elke koning die na Francis I aan de macht kwam, had zij eigen visie op het Louvre. Zodoende duurde de bouw ook 300 jaar. Op een gegeven moment was het Louvre een onsamenhangend geheel van afgebouwde, onafgebouwde, gerestaureerde en vervallen elementen.

Tijdens het bewind van Henry IV kreeg het Louvre de faam die het vandaag de dag nog steeds heeft. Honderden kunstenaars en handwerkslieden woonden in het Louvre, zij waren de gasten van de koning. Onder Louis XIV moest het Louvre de kunst gaan promoten en in de vroeg 17de eeuw bestond de koninklijke collectie uit meer dan 2400 kunstwerken.

Nieuwe vleugels werden toegevoegd aan het Paleis van de Tuileries welke de presidentie herbergde. De kleine galerie, gebouwd voor Catharine de Medicis, werd vergroot. De bouw van het Louvre was bijna af maar toen verhuisde Louis XIV naar Versailles. Het Louvre raakte weer in verval.

In 1793, na de Franse Revolutie, werd het Louvre een publiek museum.. Kunst was niet langer alleen maar toegankelijk voor de bovenste klasse. Het werd voor iedereen toegankelijk gemaakt. In de 19de eeuw hebben vele kunstenaars kosteloos werken gedoneerd aan het museum.

Door de hoeveelheid aan kunst objecten moest het Louvre zelfs worden uitgebreid. Napoleon gaf de opdracht om de buitenkant en binnenkant van het Louvre te renoveren. Deze periode in de geschiedenis van het Louvre staat bekend als de Restauratie.

Napoleon III gaf het Louvre zijn definitieve vorm. Hij liet twee gebouwenblokken bouwen om de vleugels aan te vullen. Het Paleis van de Tuileries ging echter door brand verloren. Vervolgens kwamen de Tuinen van de Tuileries in de plaats. Het Louvre is uniek in de wereld, je moet er zijn geweest!

Geen opmerkingen: