Parijs Paradijs, ook voor als je op zoek bent naar een appartement of een hotel in Parijs

woensdag 10 oktober 2007

Arc de Triomphe

Dit is de Arc de Triomphe een 16 verdieping tellend oorlogsmomument bedacht door Napoleon, ontworpen door Jean-François Chalgrin. Het werd gebouwd tussen 1810 en 1836.
Het is mogelijk om het dak van het monument te bereiken via 300 traptreden :-o! Maar het is het waard, want het uitzicht is echt schitterend! Voor degene die graag met de fotocamera op stap gaan... Nergens anders kun je zulke mooie foto´s van de Camps-Élysées maken, vind ik zelf.

Zoals vele oorlogsmonumenten is ook dit een monument dat de dappere oorlogshelden herdenkt. In dit geval één in het bijzonder. Onder de Arc ligt het graf van de onbekende soldaat, tombe du soldat inconnu. Hier brand ook de herdenksvlam.




Kleine tip: De "ietwat" dommige toerist probeert over te steken bij de gigantische rotonde. Een Parisien of een goed geïnformeerde reiziger weet dat er een ondergronds voetgangerspad is naar de Arc. De ingang is aan het noordelijke deel van de Champs-Élysées.

Nog wat weetjes over de Arc:

  • De belangrijkste slagvelden zijn gegraveerd in de colommen op de zolder van het monument. Napoleon’s vertrek uit Elba en de slag bij Waterloo staan er niet op.
  • De Arc is in veel films te zien geweest, zoals Armageddon, Forget Paris, French Kiss, Rugrats in Paris, Team America: World Police en Godzilla. Maar ook in videogames zoals Gran Turismo 4.
  • Tijdens de Tour de France is de Arc de Triomphe een het punt waarop de wielrenners weten dat zij de finish naderen zodra ze nog maar een stukje van de Arc zien weten ze dat ze gas moeten houden.
  • Op 30 juni 1998 heeft de herdenksvlam onder de Arc even niet gebrand. Reden: Een dronken voetbalfan van het Mexicaanse nationale voetbalteam had erop, geurineerd. Hij werd zonder pardon opgepakt vanwege openbare dronkenschap.

Ook in de buurt van de Champs-Élysées / Arc de Triomphe zijn trouwens veel mooie parijs appartementen te vinden.

Geen opmerkingen: